Download Word .docx version here – What_is_a_paragraph_Worksheet3.docx

The Writing Process and
Paragraph Review
Quiz

Directions: for each question, please choose the letter that best answers each question.

1. What are the stages of the Writing Process (in the correct order)?
a. Revising, Editing, Publishing, Drafting
b. Prewriting, Drafting, Editing, Revising, Publishing
c. Prewriting, Drafting, Revising, Editing, Publishing
d. Prewriting, Revising, Editing, Drafting, Publishing

2. Which stage of the Writing Process requires that you choose a topic and use a graphic organizer to gather your ideas about this topic?
a. Prewriting
b. Drafting
c. Revising
d. Editing

3. Which stage of the Writing Process requires that you organize your ideas into a paragraph that will not be perfect?
a. Prewriting
b. Drafting
c. Revising
d. Editing

4. Which stage of the Writing Process requires that you correct conventional (CUPS) errors?
a. Prewriting
b. Drafting
c. Revising
d. Editing
5. Which stage of the Writing Process requires that you clarify ideas, delete details that may be irrelevant, and add in additional information to make your topic clearer?
a. Prewriting
b. Drafting
c. Revising
d. Editing

6. Which stage of the Writing Process is when you have a PERFECT piece that is ready to be shared with others?
a. Publishing
b. Drafting
c. Prewriting
d. Editing

7. Which sentence in a paragraph is a place to present your main idea?
a. Topic sentence
b. Supporting sentences
c. Conclusion sentence
d. Prewriting

8. Which sentence in a paragraph is a place to summarize your main idea?
a. Topic sentence
b. Supporting sentences
c. Conclusion sentence
d. Prewriting

9. Which sentence in a paragraph is a place to develop your main idea?
a. Topic sentence
b. Supporting sentences
c. Conclusion sentence
d. Transition

10. Which is NOT a way to develop your main idea?
a. Ask a question
b. State a fact
c. Share an example
d. Tell a story
11. A narrative paragraph is:
a. Telling a story
b. Trying to convince someone to do something
c. Telling someone how to do something
d. Describing something

12. A descriptive paragraph is:
a. Telling a story
b. Trying to convince someone to do something
c. Telling someone how to do something
d. Describing something

13. An expository paragraph is:
a. Telling a story
b. Trying to convince someone to do something
c. Telling someone how to do something
d. Describing something

14. A persuasive paragraph is:
a. Telling a story
b. Trying to convince someone to do something
c. Telling someone how to do something
d. Describing something

Directions: Read the paragraph below, and then answer questions 15 – 17.
(1)I have two beautiful children; their names are Jeremiah and Jasmine. (2) Jeremiah is two years old and loves playing ball, painting, and watching Mickey Mouse Clubhouse. (3) At only four months old, Jasmine enjoys simpler moments, spent on her activity mat in the floor or downing a delicious bottle of Enfamil, yum or yuck – depending on which of the “J-duo” that you ask. (4)These playful children enrich my live with their lively, yet unique personalities.
15. What is the topic sentence in the paragraph?
a. Sentence 1
b. Sentence 2
c. Sentence 4
d. There isn’t one.

16. Which method did I use to develop my main idea?
a. Details
b. Examples
c. Stories
d. Questions

17. What is the conclusion sentence in the paragraph?
a. Sentence 1
b. Sentence 3
c. Sentence 4
d. There isn’t one.

Directions: Read the paragraph below, and then answer questions 18 – 20.
(1)Meridians of longitude run north to south. (2)Consequently, parallels of latitude run east to west. (3)Other points of interest on a map include the prime meridian and the equator. (4)Scales, may keys, titles, and grids also play a vital part in the understanding of maps. (5)These facts might have reminded you of your sixth grade social studies class.

18. What is the topic sentence in the paragraph?
a. Sentence 1
b. Sentence 2
c. Sentence 4
d. There isn’t one.

19. Which method did I use to develop my main idea?
a. Details
b. Examples
c. Stories
d. Questions

20. What is the conclusion sentence in the paragraph?
a. Sentence 1
b. Sentence 3
c. Sentence 4
d. Sentence 5.

The Writing Process &
Paragraph Review
Quiz

Answer Key:

1. C
2. A
3. B
4. D
5. C
6. A
7. A
8. C
9. B
10. A
11. A
12. D
13. C
14. B
15. A
16. A
17. C
18. D
19. A
20. D

What is a paragraph – Worksheet 3